Tuesday, 29 May 2012

My strength

Hye, everyone , ermm or no one=)
 it's okay . I just want to share some feeling tonight.. eh, opps, not tonight, but tomorning, aishhh, tomorning???? adaker??? ok. 2.54 a.m.
Today , i would like to write in English ..baru feeling bebbb..(eh, ang kate nk tulis, english??)


I feel empty ,for sure.


n, for sure, i need Him. Allah s.w.t.
Just Him.
For strength. of course.
for everything.n everytime.
Allahuakbar~ Ya Rahman,Ya Rahim.


p/s-->ok,  i want to apologize everyone. Maafi saya if there any something wrong on me. nothing perfect right? ok, i'm one of them. 
=))))

Friday, 25 May 2012

Thanks sahabat

Sedang focus wat discussion dalam lab, phone bergetargetar minta di angkat.jap jap, focus ker?? hehe.. ok,then, tengoktengok screen phone, aqilah a.k.a bff upenye..ok, happy lah beliou call.lame kot tak call beliou. waloupun beliou sibuk dengan master beliou, beliou ingt aku jugak.. macammacam duk bercerita, tapi dalam 7 ,8 minute gitu.. then, in our conversation, she said, she always pray for me..
ouchii terharu.
terima kasih sahabat.:)


I'm also pray the best for you . 
waloupun duludulu, kite selalu gaduhgaduh, pukulpukul, sampai mak saye call awak, cakap jangan buli saye  ..then,akhirnye skarang kite dah jadi best friend kan. walaupon, tak jumpe harihari, tak contact harihari, kite stay bff ok. =)




ni la Aqilah. ni time dier datang Unimas melawat aku. hehe

Thanks you friend for being with me always. luv yar~!!:)




Monday, 21 May 2012

bulan REJAB=)

‎*SELAMAT DATANG BULAN REJAB~ :)


FADILAT BULAN REJAB


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya).”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Sirotolmustaqim.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda,
“Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.”


Rasulullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur).”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa pada awal Rejab,pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus”


Rasullullah s.a.w. bersabda,
“Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah.”

Sunday, 20 May 2012

Ayah

Aku rinduuuu ayah. Sangat-sangat rindu.


 dah hampir 5 tahun lebih ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga. pergi menghadap Illahi. Tapi, aku masih rase macam baru semalam berlaku. setiap detik masih aku ingat lagi. Malam tadi memang rase syahdu n sebak sangat bile dengar lagu dari kumpulan Aeman ni. sebak sampai tak terkawal airair mate n air hidung. 


video

Kadangkadang, aku rasa jeles  bile aku dengar kawankawan aku dapat call dari ayah. cakap dengan ayah beliou.Sangat sangat sedih rase. kadangkadang aku selalu sebut ayah, ayah, ayah.supaye aku tak merase kehilangannya. time aku tulis ni, memang air mate dah keluar. huhu.

 Aku rase banyak yang aku tak sempat buat untuk ayah . Aku belum puas untuk peluk ayah, cium ayah, pegang tangan ayah, salam ayah,tengok ayah. Belum puas lagi. mase sekolah menengah dulu, kalo aku malas naek basikal ataupun rase mcam lewat,, aku akan pegi skolah dengan ayah. Sebelum turun ,aku cium tangan ayah dan ayah cium pipi aku. pastu aku turun kete n mesti aku tunggu sampai kete ayah tak lagi kelihatan. then, baru aku masuk pagar sekolah. 

Mase aku ade kem motivasi kat sekolah dulu, kalu dah abes kem, aku keluar dari pagar sekolah, aku tengok ayah dah tunggu kat depan. ayah orang first yang sampai dari orang laen.sangat suke.Then, Aku ingat lagi, mase aku matrix nogeri 9 dulu, aku balek naek bas matrix. Sampai kat terengganu dalam pukul 5 pagi camtu. aku baru bangun dari tertidur, aku tengok ramai mak ayah dah tunggu anakanak nye. aku pon cari kelibat ayah aku. tapi baru aku sedar, ayah dah tak der time tu. Aku pun call lah mak aku , cakap dah sampai. mak aku mntak pok sedare aku amek. Lastlast, aku orang terakhir yang balek. Time tu ,sangat terase kehilangan ayah.

Walaupon ayah aku muke garang, aku sayang ayah.Waloupon ayah buncit, aku sayang ayah.Walaupon ayah tak hensem , aku sayang ayah. Walaupon ayah marah aku, aku sayang ayah.Sebab , die hero aku. Ayah aku. Ayah aku hanye die. ramai cakap muke ayah aku garang tapi sebenarnye langsung tak garang. dulu malamalam , kalou aku rase nak pegi toilet dalam 2,3 pagi, aku mesti kejut ayah. ayah mesti bangun teman aku waloupun mengantuk. tunggu aku kat atas tangga rumah.waloupun aku lame dlm toilet mesti ayah stay tunggu tersengok senggok. lepas ayah dah tak der, aku cakap kat mak, "mak, kalou atul nok pegi toilet malammalam , mak teman macam ayah teman eh". 

Banyak citer pasal ayah aku nak tulis sebenarnye. Sampai ,kalo aku nak kawen nanti, aku nak cari lelaki macam ayah.kalo boleh, sejibik. Ayah lah lelaki terbaik dalam hidup aku. Aku rindu ayah.Aku sayang ayah.
Untuk sapesape yang masih mempunyai ayah, sayangilah ayah, peluklah ayah,ciumlah ayah,peganglah tangan ayah n telefonlah ayah yang menunggu kabar dari anakanaknye diperantauan.Ayah tiada gantinya.

Ayah. Atul love ayah.
Atul doakan ayah, semoga tenang disana.Al-fatihah untuk ayah. 
Ayah sentiasa dalam hati aku.

Saturday, 12 May 2012

wahai impian

Sekarang baru pukul 1.38 a.m. baru lagi. ilek lu.nak hupdate blog jap meskipon xdop orang bace pon..hahha...tapi tu lah, ni kire sajesaje nak menulis...nak menulis nota lecture boring, nak menulis sajak, fail...hoho


Okey.pagi yang indah nian ni, aku nak tulis pasal cita-cita. Kira impian lah. Dulu dulu, aku mesti pasang impian macam ni, lepas belajar tinggitinggi , nak keje, pastu beli rumah, pastu beli kete,  pastu bla,, bla,,,bla,, blaa,,,, then nikah. ape yang aku plan mesti nikah last. Aku rase pon sekarang ramai jugak yg still berimpian macam aku ni kan..Orang cakap nak keje dulu lepas belajar sebab nak balas jasa mak ayah. Ye ,tu memang betul. Sangat bagus .tapi boleh je lepas kawen pon balas jasa mereka. Maknenye selagi hayat dikandung badan. Time belajar pon kite balas jasa mereka. belajar le sungguhsungguh. Kegembiraan mak ayah tak ternilai ekou tahu..mak ayah bukan nye berharap sangat pada wang ringgit sebenarnye. Kasih sayang anakanak sangat penting baiii...ye kasih sayang. 


ok. berbalik kepade impian. hehe..erm.Tapi sekarang ,aku dah  nak tukar yang last tu ke depan . Paling depan. boleh tak? eh, bukan paling depan. second depan la. sebab aku tengah belajar lagi ni...final year, insyaAllah..  tapi xde problem pon kalo tengah belajar kawen..bagus ape...hehe.. ok ok, maknenye lepas belajar, nikah, pastu  keje,pastu beli rumah n beli kereta. hahah.. ataupon in the same time kawen and keje.  mesti  ade segelintir manusiamanusia akan kate aku gatal nak nikah kan...tapi its okey, no prob lah..Bagus ape nikah awal... lolll engkou ni Atul cakap macam dah nikah... bagus apenye , engkou nak duduk bawah jambatan ke atul weh...haaa, ayat ni dh bese dah di dengar. tapi impian baru aku ni tak pernah luntur *semangat patriotik kot*


Alah, rezeki tu insyaAllah ade...xpayah risou ...Allah dah janji, lepas nikah, murah rezeki...dan itu memang janji Allah. Sebab ape?? ok , kawen kan satu ibadat. kawen ni sunnah Rasullulah s.a.w. So kahwin ni dapat pahala tau. Tapi biarlah kita kawen kerana Allah s.w.t.. bukan nye nafsu semata mata.  Murah rezeki tu bukan nye bermaksud dari segi wang ringgit sahaje, tapi dari banyak segi okey...Terlampau banyak, cume kita sebagai manusia je tidak tahu nikmatnye.... =)). Allah s.w.t Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.
Opcoz, bile nikah ,hidup jadi lebih tenang kan, lebih menjage pandangan kan, ...ni dari pengalaman kawankawan aku yg dah berkahwin la..n itu memang betul. ye ,betul.


Tapi, ni impian aku je lah. tak tau tercapai ke tak nye.. mane taknye, mane tahu kan ajal menjemput dulu ke, ape ke...kan.. dah  la calon pon harem tak dop lagi .. berangan je lebih...tapi its okey.. aku tak nak couple di luar nikah. Biarlah couple dalam nikah..Lebih manis kan. Aku tahu bakal tulang rusuk aku sedang mempersiapkan diri sebelum kami bertemu. *chewah*  kalo sempat la...kan. Kalo tak pon, kita jumpe di syurga.=)


Ok, aku berdoa semoga dipertemukan dengan tulang rusuk aku yang boleh memimpin dan membawa ke Jannah.Amin.


ok. senyum.I love myself.



Wednesday, 9 May 2012

Kisah pagi rabu

Sekarang pkol 4.13 a.m. Balek fyp lab tadi dlam kol 9.15 p.m , aku terus landing kejap. Dah la tak tukar baju lagi. ingat nak rehat dalam  10 or 15 minit gitu. Tp terlajak la pulak. Kol 1.43 a.m , aku bangun balek. Amek wudhuk, solat Isyak. ha, nasib baek tak terbabas. Alhamdulillah.


Ha,tadi pagi actually ade kelas. Advance class.  1 jam je kot. Tp attendance penting ok untuk subjek ni.masuk carry mark tu.hehe. 
So, dalam pukol 10.31 a.m, aku pon bangun lah ,  nak siap-siap pegi kelas advance dengan semangat ingin belajar berkobar kobar. 


Then dalam pkul 11 a.m tepat aku pon keluar la rumah aku menuju ke kelas tutorial.. Dekat je pon kolej aku ngn fakulti aku, so xde hal la sangat. tak yah rushing rushing. ah, besenye Dr Halikul masuk ngajor lewat 5 or 10 minit..aku pon berjalan dengan cool sambil sandang beg belakang, pegang wacom, n pegang payong..Aku sedekahkan senyuman yg menawan bila jumpe pakwe pakwe ohsem.haha.*gedik*


jalan punye jalan, siva a.k.a coursemate aku tegur aku dr jauh " Atul, ponteng kelas ye"..aku pon cakap lah,,  "eh, tak la..nak pegi la ni", 
Pastu kami jalan same-same kjap, ni perbualan pendek aku ngn siva;


S: Atul, u ade kelas ke lepas ni?
Aku: Haah la, kan ade klas advance,
S: No, maksud saye lepas ni.
Aku: Haah. *sambil senyum*(tp dalam hati, eh,S ni, kan kite 1 kelas advance, erm ,maksud aku ade tu, kelas advance la tapi) 
*S pun berhenti singgah kat bilik SIR. * Aku terus pegi Lab Fyp nak letak beg aku dulu before g kelas advance.


Bukak je pintu lab, oh, ramai nye budak budak coursemate aku dalam lab.Mereka just pandang la aku masuk lab tu. Dalam hati aku, oh, kelas cancel la ni. Thats why, diorang lepak kat lab.Ok.*gumbire*


Aku pon terus pegi kat tempat biase aku duduk n berbual kejap dengan izzah. Pastu, k.nurul datang kat aku;


K.nurul: Atul, kenak xdatang klas td?..(mule mule aku ingat beliou bergurou, sebab beliou mmg suke bergurou) haha
Atul: eh, class cancel kan,,ramai je budak budak ni kat lab (*dengan yakin*)
k.n : aik, kiteorang baru abes kelas la ni. ni la ramai datang lab.


Tengok tengok jadual, lah ,, kelas advance pukul 10 am-11 am .


Ohsem.


*Dah nak final exam atul weh, jadual kelas pon boleh tertukar tukar. waduh waduh, kene tolak markah la ni, sebab xdatang kelas*
Down kejap.



Monday, 7 May 2012

aku yang noob

Selamat pagi...ok, skarang jam 2.59 a.m. tak berape nak mengantuk lagi. still fresh n standing. n I hope sampai ke Subuh.=)


Assalamualaikum w.b.t.


ok, aku sedang bertahan ni dari tidur. Sebabnye, tak nak  terlepas solat subuh.. erk, boleh lak gitu cek atul?? Ye lah, boleh je...(@__@). Sambil sambil tu,  aku buat la macammacam perkara,--> buat tutorial,  buat mind map, tengok lecture notes, bace notes untuk kelas esok, buat cookies untuk sarapan housemates pagi nanti...panaskan lauk semalam...erk,mengarut sudah. ouchiii.
ok, itu tak betul, opcoz tipu,,,terlampau baik dan rajin sangat aku tu. mesti lah aku bukak facebook, bace surat kabo, gosip2, bace belog kawan kawan...bile rase segar sikit tu, tgok lah tutorial kejap...tapi tengok je lah.erm * masuk ayak ke hape atul weh*


Erm , dalam minggu ni , dah beberapa kali terlepas subuh.. bukakbukak mata kol 7.45 a.m. Terus down. Aku bukan nya terlalu alim, tetapi I try my best to be a "pretty" muslimah. that's mean a better muslimah time by time=)  Solat 5 waktu ni adalah wajib. bukan harus . WAJIB. Menutup aurat pun WAJIB. Makan itu keperluan. *tetibe* hehe


erm. Nak kata aku tak kunci jam, opcoz i kunci. dah berulang ulang dah, dari jam 5.40 a.m, 6.00 a.m , 6.15a.m, 6.30 a.m.  tapi itu lah manusia, selalu terleka di buai syaitan. Bese la kan, ---> sambil dengar nasyid Tabuh berbunyi, Raihan..terkena beb~!!!hoho. kalo terbangun pon dalam kol 6.25 a.m gitu. terus pegi amek whuduk.. dah nak dekat syuruk.. Ni kan Sarawak, so , subuh nye awal la ckit kan dari Semenanjung n opcoz syuruk pon awal....maknenye, time syuruk kat Sarawak ni, manusia-manusia di Semenanjung baru menggeliat untuk bangun pagi, menunaikan fardhu...ye, betul, tak tipu pun..kan, kan...


huishhh..nak kate aku tido lewat,.. owh, agak lewat la ,sejak lately ini. Dalam pkul 3.00 lebih gitu..keje bertimbun timbun menghempap di kala diri sedang bersenang senang  bertungkus lumus dengan boyfriend a.k.a Final Year Project aku..aduhaiiiii...(mengeluh 5 harakat). erk.


Kadang kala , kalo aku stress duk pikir kerja yang bertimbuntimbun ni, aku try to mempositifkan diri... aku anggap this is learning of process...walopun sangat stress ok,  sangat... macam rase aku ni semut kecil di hempap kaki gajah...mak oiii...tu lah diiibaratkan.... rase nak menangis... ditambah pulak lah, start hari ni, lagi 3 weeks aku ade debate untuk project broadband aku,,dah la aku ni jenis shy shy cat .. n 2 week lagi  I have to settle down my fyp project and project Embedded system. Seriously, rase nak berdiri terbalik..macam cite meteor garden tu...supaye air mate tak menitik. haaaaa, gitu lah.. TAPI aku selalu yakin yang Allah S.W.T akan mempermudahkan urusan aku .sangat yakin. Tapi kite kenelah berusahe ork...takkan nak tunggu je kan...ok.Chaiyok Atul, gambate Atul~!! please cheers me, please.