Sunday, 11 November 2012

Cerita teladan di copypaste..:)

Aku, copy paste jep dari Muhammad Rusydi.
Tersentap aku bace.--->

Suatu malam 500 meter dari 7-Eleven. Kelihatan dua gadis tengah berbicara. Situasi nampak tegang.

Anis: "Kenapa Tuhan tak ambil je nyawa aku! Biarlah aku mati dilanggar keretapi dari terseksa hati begini. Sampai hati bf sendiri curang depan mata dengan awek lain! Siap pegang tangan lagi! Aku tengok sendiri kegiatan tidak bermoral beliau ittewww!"

Farah: "Astaghfirullahaladzim. Istighfar Anis.Dia 

 bf je. Bukan suami. Lantaklah dia nak buat apa. Nanti dia dapatlah balasannya tu. Suami yang baik, dia ada ciri-ciri setia. Ko patut bersyukur Allah dah tunjuk awal-awal dia tu tak layak jadi suami."

Anis: "Tapi aku sayang dia dowh!"

Farah: "Tu bukan sayang kalau sampai nak mati. Sayang bukan boleh bawak sampai mati pun. Ilmu bermanfaat, sedekah jariah dan anak-anak yang soleh solehah. Itu je yang boleh."

Anis: "Argh. Boleh tak kalo tak bagi tazkirah time-time aku memerlukan macam ni?! Stress tahu tak!"

Farah: "Iya, maafkan aku. Cuma aku nak bagitau ko, Rasulullah SAW ada pesan jangan sesekali mendoakan sesuatu yang tidak baik pada diri sendiri, anak-anak atau harta kita. Kerana apabila doa itu diucapkan tepat pada waktu Allah sedang menerima doa, maka dikabulkan doa itu."

Pang! Penampar hingga di muka Farah.

Anis: "Ohh! Maksudnya, ko nak aku mampus la ni! Aku tengah panas ni. Asyik nak tazkirah je. Aku cari BFF lain je lah! Kita putus kawan! Ko pun sama, suka kat BF aku gak sebab dia ensem kan?! Aku tahu ko pernah hantar mesej dekat dia dulu! Ko pun sama je jahat!(emo)"

Farah: "Anis!"

Anis terus berlari meninggalkan Farah. Berlari dan terus berlari. Sampai di gate keretapi yang ditutup, dia teruskan juga larian. Semboyan keretapi kuat berbunyi.

Suasana bingit seketika. Hanya kedengaran bunyi bising roda keretapi bergesel-gesel berat dengan landasan besi. Hingga akhirnya keretapi tersebut sampai di stesennya.

Kelihatan tangan manusia berada di tengah-tengah landasan. Dua kaki lagi tercampak beberapa puluh meter dari landasan.

Mungkin mereka tidak sedar, tatkala kata-kata persis doa tadi diucapkan, waktu itu baru sahaja selesai azan Isyak. Belum pun dilaungkan Iqamah. Doa antara azan dan iqamah tidak akan tertolak.


Cerita oleh:
 Syabab Musafir Kasih

Monday, 5 November 2012

KEIKHLASAN..:)

Ini hari aku nak menaip mengenai Ikhlas.Simple entry je. mengenai--->
SEBUAH KEIKHLASAN.

ikhlas ni diibaratkan seperti semut hitam berjalan di atas batu hitam dalam kegelapan...kite tak nampak tau semut hitam tu walaupun kita tahu ade semut kat atas batu hitam tu. Tengok, betapa susah nya kita nak menilai keikhlasan...Kita boleh cakap , kita ikhlas...tetapi, tetapi n tetapi sejauh mane keikhlasan kita ,kita sendiri pon kadangkadang tak tahu...aku ikhlas ke? erm...sebab aku jugak pernah terbit perasaan itu kekadang.. aku hanye manusia biase..saye tak tau la, manusiamanusia di luar sane pernah ke tak mengalami perasaan macam ni or tak...

Ikhlas. memang senang ia diungkapkan, di bibir. mudah.namun, apa sebenarnya erti sebuah keikhlasan apatah lagi kita sebagai umat Islam. Mengikut definasi  dalam google nih , IKHLAS ialah melaksanakan taat semata-mata kerana Allah s.w.t , dan bukan untuk memperolehi sesuatu keuntungan dunia atau menolak sesuatu bencana keduniaan.

Ok. OLeh itu, ikhlas, penilai mutlaknya adalah Allah s.w.t. Kita sebagai manusia pon mendakwa diri masing masing ikhlas tetapi belum pasti ia adalah benarbenar ikhlas di sisi Allah s.w.t. Mereka yang khuatir dengan keikhlasan mereka pula, kadangkadang mendapat nilaian yang paling tinggi di sisi Allah s.w.t.

Apa apa pon, yang menjadi asas kepada kita dalam mencapai keikhlasan adalah usaha. Tugas kita sebagai hamba adalah berusaha untuk ikhlas dalam setiap perbuatan kita dengan harapan ia di nilai pahala dan kerana Allah s.w.t. Keikhlasan perlukan mujahadah, iaitu bersungguh sungguh mahukannya. Dan , kita tak perlulah  berfikiran " erm, saya takut tak ikhlas lah" kerana keikhlasan itu pasti bertunas dan mekar andai niat kita adalah kerana Allah s.w.t. Hanya kerana-NYA.Apa -apa perbuatan harus tanamkan niat kerana Allah s.w.t.

Jika kita tak mampu mencapai tahap ikhlas yang mutlak, sekurangkurangnya kita dah berusaha untuk sampai di tepian nya. Wallahualam.:)

Marilah samasama kita berusaha untuk mencapai sebuah keikhlasan. bukan 2buah, bukan 3 buah tapi sebuah. ok ding.:)


p/s: mutiare kata yang saye dapat hari ni.


"Saya tidak akan mencintai orang yang saya suka. Akan tetapi, saya akan mencintai orang yang Allah utuskan untuk saya":)


-takde kaitan ngan tajuk pon-tapi nak taip jugk  .:)
-gmbar bawah pon xdep kaitan.


si tembam berjubah hitam di hari raye 2012,sambil meggedik  di pokok kelapa..angin sepoisepoi....
winkwink~@@~












Friday, 2 November 2012

Kisah anjing and kucing..:)

Sambil hensothensot hingus. tak tahu la..terkejut sikit kot..tibetibe tergerak hati nak bukat FB someone ni, alihalih dah kawen.*huahuahua* bukan sebab aku syok kat die ke hape..tu lah aku cakap tak tahu...tapi ok la, aku tengok wife die memang muslimah yang bagus lah. Cantik.Sepadan:)

Ok la, aku doakan semoga kalian berkekalan ke akhir hayat.

Ini malam aku nak citer berkaitan haiwanhaiwan peliharaan aku kat rumah sewa aku nih....Yang pasti, di kawasan rumah flat aku ni ada kucing n anjing...merekamereka ini memang berkawan baik.bagai isi dengan kuku. selalu tolong menolong, bagai aur dengan tebing. erkk.bagus kan...jarang aku tgok kucing berkawan dengan anjing.n aku tak boleh bayangkan kalo anjing n kuucing tu..teeeeetttttt....dapat seekor anak...teeettt...erk..adeke? adeke? ke aku je berfikiran ngokngek..hoho.

Berbalik kepada cerita, aku tinggal di flat paling atas. Tingkat ompat.Selalunye kalo aku nek tangga or turun tangga , confirm, mesti terserempak dengan kucing-kucing peliharaan. Duk kat tangga sambil mengiou ngiou..tanda gembira nampak aku nih. kucing tu ingat aku ade bawak hadiah kat die kot...tapi aku cume hadiahkan senyuman je ..kadangkadang kalo ade keropok lekor yag lebih aku bagi lah 1 kat beliou tu..Tiap-tiap hari aku panjat naek turun tangga tapi yang pasti berat badan aku still tak berganjak. kenape lemaklemak ni macam segan silu jer nak keluar. aishhhhh...hatiku merungut bile aku ukur berat badan.stay 69.9...kenape tak 70. *toink*. Pastu aku akan salahkan penimbang. Penimbang pon tunduk menikus.hah????

Duludulu, mase aku duk semenanjung kan.* ekelleh dak atul, bajet skarang engkou duk over sea la tuh.*.ok.nevermind..manemane je lah..selain duk kat Sarawak sekarang ni....kalo aku nampak anjing mesti aku lari lintang pukang...tak pun mesti sanggup pilih jalan yang jauh dari bertembung dengan anjing....yang pasti di mane aku nampak anjing, jalan tu memang aku tak akan lalu....tapi kalo nek kerete ke bas ke...aku lalu je lah....aku cakap kalo berjalan kaki....erhhh....:)))

Tapi bila dah start duk Unimas ni, aku rase macam dapat geng je ngan anjing...kekadang tu , g jalan ke kuliah pon , anjing lalu kat tepi ikot same same pegi...kadang kadang ikot kat belakang...tapi takdelah sampai tersentuh bagai...anjing ni pon macam paham je aku n dia bukan muhrim..tak boleh sentuh..haram namenye itu...:). Tipu la kalo aku cakap, takde perasaan gerun bile tgok anjing besou lalu kat tepi sambil jelirjelir lidah...tapi aku ingat pesan kawan aku...jangan lari atau buat muke takut..buat selamber je, cool je....dalam hati, jangan la ko terkam aku....Kat Sarawak ni memang banyak anjing...kat mane kou pergi kat situ memang ade anjing... jarang la tempat yang tak de anjing...tapi xde la, dalam shopping complex pon ade anjing...itu melampouuuuuu, kayo bonar anjing bershopping...hehehe...maksud aku kat jalanan lahhhh ehh...

Kat unimas ade anjing...then, sampai rumah sewa aku pun ade anjing..Al-kisah, jiran sebelah umah aku non-muslim..aku rase diorang baru beli kot anjing tu...sebab sebelum ni memang tak de.Tapi aku tak tau la kalo yg sodare mare diorg punye...sebab baru sekali aku tgok anjing tu kat umah diorang...Nak dijadikan cerita, pada suatu malam ,tuan nye tu, lepaskan anjing die kat luar umah...Aku memang kunci gerey n pintu lah... lagsung tak bukak.Tibe tiba dah tengahtengah malam...aku dengar bunyi sumthing kat luar..memang terkejut aku bile tengok kat celah bawah pintu, kaki anjing tu nak masuk umah aku..sambil menyalaknyalak...time tu , aisyah datang umah aku...kiteorang risou sebenarnye sebab seliparselipar kiteorang banyak kat luar...nak bukak memang tak lah...tak pasalpasal anjing tu masuk dalam umah aku..memang jadi haiwan peliharaan...hoho...sape la nak tangkap...

Kiteorang biarkan dulu...lamelame dah senyap..kiteorang intai la kat pintu..bukak pintu slowslow, tengok ade ke tak...yang pasti memang ade...aku tengok seekor anjing hitam yang cute dan kecik...agak agak umor setaun kot...tengah caricari makanan...tuan umah sebelah pulak, dah tutup lampu n pintu rumah die...aku heran lah,, apsal tak bawak masuk anjing die nih..kesian pulak, lapar...last last aku n aisyah  bagi anjing tu makan bebola ikan..kiteorang lemparjauh sikit...pastu die makan..adelah dalam 3 bijik..tak mo bagi banyakbanyak..kan sakit perot abeh terabor depan umah aku... aisyah pon buat air milo peng..bagi dekat anjing tu..anjing tu minum dengan hausnya...terus tersedak..*eh,eh, air milo tu tak lah...tipu jek..hehe..kiteorg just bagi makan je.. hehe..then, aku  pon tutup lah pintu...And, pada malam tu hujan turun ngan lebat nye...memang sejukkk gilewww...anjing tu duk menyalak lemah dekat depan pintu kiteorang...kalo ikutkan rase hati, macam nak bawak masuk je anjing tu,,,tapi apekan daya...kalou la awak tu boleh dipegang,dah lame saye bawak awak masuk..huhu...ermmmm...aku tak mampu nak buat ape ape pon...takkan nak bawak masuk ,selimutkan...aishhh..tapi memang kesian lah...kiteorang memang marah jugak lah kat tuan die kat sebelah tu...Sampai  pagi kot anjing tu menyalak kesejukan..kuang ajaq betoi la tuan die ni..langsung tak kesian kat anjing die...Dalam kol 8 pagi keesokkan nye, tengok , anjing tu dah tak der....Fuhhh, lege...tapi aiseymennn, die tinggalkan mutiarenye dekat depan umah aku...
Then , macam mane ni nak buat...pastu dalam kol 11 lebeh, aku bukak pintu,,,tengok dah tak der,, tuan die dah amek kot...hohoh.


Yang pasti kite kene berbuat baek dengan haiwan:))
banyak pulak simpulan bahase dalam karangan aku pagi ni..hehe

Ok.maoouu tido suda.
Slamat pagi. Assalamualaikum.....zzzzzz

Thursday, 25 October 2012

Aidil adha ke-4 di Sarawak..:)

Bismillahirahmanirrahim.

Alhamdulillah, hari ini, aku masih berpeluang menyambut aidul adha di Sarawak terchinta. cuma tempat je berbeza sikit. Bukan dalam Unimas lah. Rumah sewa bebbb. erm. tu je bezanya. hehe. budakbudak housemate aku sumenye dah pulang ke dese...tinggal aku bertemankan lappy di rumah ni...aiks atul, berani ke hangpa duk sorang kat umah??...aku xnak cakap besar lah...yg pasti malam malam aku bace al-quran kuatkuat..Yg lain aku xmoh pikir...tettttt.

Ok. petang tadi ,aku baru abis buat taaruf arab depan ustaz . Neves kot.. dahla ustaz ni ensem, kacak, bergaye...neves aku pon nek lg lah...alah, kire mcm korean look lah...:)))kehkehkeh.. Alhamdulillah lagi sekali. aku dapat 8/10. Waloupun tak full mark, aku rase dah cukup ok memandangkan diri ini cukup naif dalam bahasa Arab.Ye lah , aku ni mane ade basic belajar bahase Arab...bahasa jepun, korea, dengan french tu ade lah.....hewhewhew..tu tipu je..bahase ibunda je aku fasih...yg lain tu aku blaja kat tv-tv jek.naif tak????. .Alhamdulillah yang ketiga kali, sebab hari ni jugak aku dapat tahu assignment group untuk subjek Cognitive Science aku dapat full mark n dijadikan role model. Tq geng ,khairi, moch and kuan ~!!!!dan terima kasih kat lecturer kiteorang...Dr Norazila. Dr memang best la...:)))))dan tak lupe kat translator grammar aku siti aisyah..hehe

Tamatnye taaruf aku petang tadi, maka bermulalah cuti midsem aku. dan esok, 26 October 20012 adalah raya haji. Selamat hari raya aidul adha ye semue....memandangkan aku duk diluar unimas..so, aku bercadang esok hari dalam kol 7 pagi, aku n aisyah n farah nk solat raya sesame di masjid kampung kami...nak g jalan kaki je.. baru rase nikmat ork....insyaAllah..pastu aku ingt nak masak mee goreng special pagi esok...menjamu diri sendiri n kengkawan yang senasib..(ek eleh dak atul, macam lah best engkou masak ye)..Weh ,korang ,best ape..bolehlah ditelan jugak aku masak ni..hewhewhew..InsyaAllah, pade sebelah petang plak, aku n kengkawan akan beraye dirumah kawan kiteorng ..As dah messagemessage dah petang tadi ajak datang esok lepas solat jumaat..rezki jangan ditolak ding kan..( ding tu bermaksud sayang dalam bahasa Sarawak)..see, betapa sayang nye aku kat korang...kuangkuang kuang....Lagi,plan kiteorang ..minggu depan, aku plan nak pegi ke Sibu..jejalan..nek bas je pon....kawan aku kate pegi balik dalam RM70...ok la tu...merantau tempat orang...alangalang duk Sarawak ni...aku nak gak rase pergi Miri, Mukah, Sibu ni....adventure sikit...bak kate aisyah...heheheh
(Tapi, ingatlah, sume itu hanye plan..jadi xjadi belakang kire) ok:))

Ok lah, korang yang dah sampai kat kampung tu mesti sibuk duk masak rendang ketupat kan....aku pulak kat sini kuar merempit ngan k.wawa...gi giant..saje jejalan...beli 4 barang je ... tp berator panjang giler kot...tak padan dengan barang..tapi xpelah, boleh bakar kalori sikit ..hewhewhew...Lpas tu kiteorang singgah mecdiii airport kejap...lepaklepak, cuci mate, sambilsambil tu amek mood balek raye ahhhh....ramai kot budakbudak balek raye tadi...huuuuu...aku sempat kirim salam kat kl je kat sorang mamat ni....tapi hati je kirim salam...lidah kelu je...hewhewhhew...paham??? xpe, abaikan...tgok je lah gmbr ni haa..---->>>



cek wawa posing manjewwww...auuuu

cek atul

pic belakang kene amek....tau.

kat mecdii ni lah saye melepak...



Ok lah...tu je....Salam aidil adha semua...:)))

Monday, 22 October 2012

Barakalah kalian...)

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..:)

Sekarang aku dah meningkat usia 23 tahun..Dah tue da...mase bertemu sang Pencipta  pon dah makin hampir...tapi tak tau la bilakan, kita hanya perlu bersedia untuk bertemu Nya dengan bekalanbekalan akhirat...Aku masih lagik mencaricari bekalanbekalan itu secukupnya...:)
Erm, ape salah nye mukaddimah dengan ceramah pendek sikit ork. sebagai pengingatan untuk diri sendiri ugop...:))

ha, sebenarnya, aku bukan nak berceramah pasal ni...sedar tak sedar umor dh meningkat, ramai lak kengkawan seusia, kengkawan housemate, kengkawan sekolah rendah,menengah dah nak kawen...banyak je jemputan yang dapat, tapi nak buat camne lah..aku kat Sarawak, masih belajar gik...yang walimatulurus pulak, time tak berape nak cun lah...time aku tak cuti...tapi, insyaAllah aku try la ushausha tiket untuk menghadirkan diri....aku memang nak pegi majlis kengkawan aku, nak sangat...kawan aku kat melaka la, kat pahang, kat kelantan...seboleh bolehnye aku akan try. Kalo xdapat pon, aku akan mendoakan kalian dari jauh nun di sarawak bumi kenyalang ni...:)

Oklah, aku mendoakan kengkawan sume yang nak mendirikan masjid ni...semoga perkahwinan kalian diberkati dan dirahmati Allah s.w.t . Semoga kekal bahgia ke akhir hayat...InsyaAllah.

*Doakan aku jugak ye*hehehhe




Sunday, 21 October 2012

Rumah sewa aku yang cute..:)

Di mana ada kemahuan, di situ ade jalan..Di mana bumi di pijak , disitu lah ko duduk.

Sekarang aku tinggal kat rumah sewa baaiiii...Dah la duk Sarawak...duk rumah sewa lagi wehhh...sebelum ni,4 tahun aku duduk kolej Sakura,dalam Unimas...sekarang aku dah duduk rumah sewa, luar Unimas...rumah flat, alaala apartment mewah gitu..hewhewhew *gelak tutup mulut*...tapi aiseyyyy, lately ni, aish, ade problem air lah...tapi, no hal, aku tetap menjalani hidup seperti biase..kais pagi makan pagi, kais petang makan kepsi..huahuahua*best tak hidup aku?*...ye lah, simpan air dlm baldi.., mandi ala ala  mandi lah...sume botol aku sumbat air...sebagai bekalan mase hadapan...huahuahua...haram jaddah ape ntoh aku taip aku pon rase macam harem...hehe..

Kadangkadang aku terpikir,elok jugok duk luar ni, sem las2 ni, ..dapat lah merase hidup berdikari sikit, pagipagi bangun, basuh baju,masak kalo rajin..tapi memang rajin pon, tak boleh dinafikan..hewhewhew *senyum tersipusipu malu* , pastu siapsiap, untuk pi kolas kol 10 pagi...tapi naek bas dari depo kol 9.30 pagi...jauh perjalanan ke depo menghasilkan manik manik yang bisa mennyihatkan tubuh badan..agak agak lewat, akan menghasilkan pengaliran darah yang baik...ye lah, takut kene tinggal bas...berlarilari lah sambil tengoktengok jam kat handphone...jam tangan yg aku pakai hanyalah sebagai hiasan semata mata...bateri dah lame kong...dari sehari ke sehari nak pi tukor batteri jam, tak pergi pergi...bz la wehhhh...huahuahua...Kadangkadang aku nek bas kol 9...Yang kol 9 tu, bas tunggu depan umah flat je...tapi selalunye mmg ppenuh...nak nek tu memang kene bertarik tolak...tapi aku main tolak je...sori ye kengkawan...:) Itu je aku mampu kalo nak nek bas depan umah flat...

Yang pasti aku masih menaip sambil menunggu jarum jam benti jam 11 pm. Aku nak start study la weh. esok kan exam midterm.kenelah study.Sempat ke  dak atul weh nak study 5 chapter ?? sempat tp sempot sikit la kot....*sight*

Ye lah, duk umah sewa ni aku rase macam nak jadi suri rumah full time... ape idok nye, dapur ade, peti ais ade, tv ade, internet ade, kabinet ade...Erm dah le depan flat aku ni ade kire macam pasar la...manyak maa, sayursayur segar, ikanikan kering di jual...so, hati aku tak dapat menolak untuk jadi suri umah maaaa...lalalalala...erk....erm.kire cukup lah kalo angpa nok jadi suri rumah tu cume tak dop suami je..hewhew *gatai nooo*...erm. satu lagi, cume mesin basuh je tak de...kalo ade, makin membulat lah aku yang ternyata sedia bulat duk umah sewa ni....huahauhaua....sume barangbarang tu tu kk.yati yang provide...macehmaceh...erm...aish, tetibe windoo pulak same cek kk..:) Sekarang ni , aku duk menaip depan tv sambil ditemani bunyi kipas ...amat merdu...

biasenye kalo malammalam cek kk ade, aku gosipgosip dengan cek kk je depan tv...dari citer dalam kampung sampai oversea..citer mak temah sakit perot lah, abang johan sembelit lah lah,citer kereta eksiden  langgar semut lah...sampai ultraman kene buli dengan cicakman...seee, betapa hebatnye nye kmiorang berceriter....kan, kan.....:))))...tapi sekarang citer dalam phone je ...erm.. insyaAllah nextsem kite sambung berceriter lagi eh...InsyaAllah.

Ok lah, lecture note dr tadi kenyitkenyit mate kat aku ni.. ok. Assalamualaikum.
-@@-
chiowwwww.jap. nak senyum :))))))))))


Saturday, 20 October 2012

Dapat baby dah..:)

Tengah sembangsembang petang dengan mak, message masuk. erm...biar dulu lah message tu...sambung cakap lagi ngan mak. Pas abis, terus touch button message. kaget campo kagum kejap.

"Baby girl dah deliver dah lepas zohor td by operation".

Excited kot aku. Nak call tapi tahan dulu lah. Mesti izzah nak rehat.

Alhamdulillah.. syukur sangatsangat...:)

izzah dah selamat lahirkan baby comel n cute giler kot..tak pe la by operation pon... asalkan ibu n baby selamat...
Ok, to izzah n suami, tahniah tau..semoga menjadi ibu bapa mithali.:)

xsabar kot nak cubitcubit pipi ihab insyirah:) hehe

jom mengarut:)

Assalamualaikum.
Ahlan wahsalan, syukron, afwan...

mentangmentang lah odak atul amek arab sem ni..abeh engkou hentam..tapi tu je yg lancar dek mulut....sedih kan...huahuahua...ye lah, next week dah kene taaruf depan kelas, masih x hafalhafal lagik...*down*

Rase lame kot x hupdate blog ni. Aku pon dah macam lupe aku ni ade blog. Tu lah melayu, hangat hangat taek manusia.mule mule semangat. Pastu hampeh…macam aku ni lah kan…kan…tengok, disebabkan aku sorang, sume melayu dipersalahkan, so siapa yang harus dipersalahkan, tepuk dada tanya lah selera..haaaa, kan dah macam berpidato gituuuu….heheheh

Erm. Sem baru ni, banyok citer sebenornye. 
Sem las lah katekan…Tp aku harap biarlah 1 sem ni je ...Dulu dulu perkataan tu lah yang aku paling takot…tkot kot extnd…tapi perkara paling takot tu aku sedang hadapinya sekarang dengan hati yang tabah dan kuat. Walaupon aku ni bukannya setabah mane pon…takdelah sekuat mane pon jugak… waloupun tiap tiap hari aku makan nasik  tiga pinggan dan air 16 gelas setiap 3 jam. So macam mane lah. Tapi hanya pada Allah s.w.t tempat aku mengadu. Lepas tu fikir positif. Pastu tido. Pastu ok lah sekejap….lepas tu mengadu lagi…begitulah rutin seharian aku tiap tiap mase… bosan tak ???? ..Tak pelah sekurang kurang nya, aku dapat rapat kan diri aku dengan Maha Pencipta… Ye lah, aku kan manusia biase..kadang kadang tu aku rase macam jauh je dengan Nya…tapi bila kita mengadu dengan Nya, memang kita rase dekat dengan Nya..Itulah kemanisan iman kan..:)

Haa, kelas aku dah la tiap tiap hari ade…dengar pon macam x best kan…lain la kalo kelas aku tu sekali je tiap tiap hari…kan, kan, betul sik?????
Ekou tertipuuuuu baiiiiiiii~~~~

Tapi sebenarnye kelas aku tiap tiap hari tapi  1 kelas je setiap hari tu….yang aku taip kat atas tu sebenarnye same je… paham sik???? Lallalalaa…kalo tak paham boleh la daftar tuisyen kat Pn Watie kat Taman Seri Budiman tu. Lalala..aku pon tak kenal sape Pn watie tu….Taman seri budiman tu pon aku tak tahu. Kuang kuang kuang. Yang pasti, korang mintak je lah adek adek darjah 4 ajar Bahasa Melayu untuk korang . 

Ok lah, kawe baru beli line Digi ni.bagus jugak line nih. murah pon murah ...muroh lah dok atul weyhhh, doh hangpa guna modem orang....aisehhhh...erm, kk, saye pinjam dulu kejap ye modem nih *malu oden sobonarnye tp xpo lah*huhu.

Erm , kelantan menang Piala Malaysia tahun ni...tahniah!! suke tak eh?? erm, biase je kot , sbb pemain ATM pon ramai dok atul minat... best la game tadi.3-2-@@-

Wassalam.

Sunday, 1 July 2012

Symposium FYP 2012

Assalamualaikum w.b.t

Tanggal 25 June  2012. fuhhhh lega...aku present FYP aku. tajuk aku "DEVELOPMENT OF MOBILE STORY BOOK FOR AUTISM KIDS ON ANDROID PHONE". haa, canggih tok aku nye tajuk?? tajuk je aku rase canggih tapi apps aku simple je kot..huhu...arghhhh , persetan kan sume itu...hatiku membentak.
Yang penting sume nye berfunction dengan baik pada hari itu. kan, kan,. tapi yang tak berape nak best nye time Q&A. aishhhh, misunderstanding la. lastlast baru aku dapat jawab..huhuh...tapi xpe la.. Ok la,di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan Syukur Alhamdulillah. Terima kasih Allah, atas pertolongan-Mu.=)

Ok. Sekarang aku nak citer sikit pasal hari tu...

Actually, malam sebelum hari symposium tu, aku tak berape prepare sangat...Slide pon  ala kadar je. tido pon awal.and ,macam biase la kan, berazam nak bangun awal. tapi hampeh....

Symposium start jam kol 8 pagi. maknanye ketibaan semua pelajar la ...tapi aku kol 8 pagi baru aku mandi. noob kan.. ok la, kutuk je lah.Pastu pagi tu jugak la , aku dok pilih nok pakai baju mende, tudung mende...capai je baju kurung hitam putih, tudung putih. tak iron pon... pastu kol 8.30 a.m gerak la dari kolej ngan ila, k.lin and bai. Sampaisampai kat BS3, wah , agak terkejut la. kene register name and amek beg and tag name.

beg symposium FYP...hijoww

my Name
Ok. lepas register masuk la dalam BS tu. lagi terkejut.. ramai gilewww kot...siap ade gendang kat depan...lagi la gemuruh aku....dah la tak fully prepare...aiseyyyyy...then  dalm kol 8.50 a.m, Prof Nara, dean FSCIT pon bagi la speech.... sangat excited and interesting ekou tahu beliou punye speech...hilang nebes aku kejap....Ok dalam kol   9.45 dah abes... aku pon keluar la dari BS.. cari port yang ade plug...nak touch up aku punye slide la... pastu nak tambah button EXIT kat apps aku. Atas pertolongan kak yati, button EXIT aku jadi la dengan jayanye. terima kasih kak.=) . Jam 10 pagi, bermula la presentation . Kalo tak silap aku, ade 5 BS yang diguna untuk presentation...sesiape jew boleh masuk untuk tonton wayang tersebut...Sepatut semua participant  kene masuk kat manemane BS kene tengok presentation.. tapi aku still duk menapak duk kat luar...dah beberapa kali kene tegur oleh Prof Wang. just cakap, Ok, I will go then. tapi tak pegi jugak. Sori la Prof...Saye tak leh focus presentation orang len la selagi saye tak  present...berdebou... aku dengar citer kawan aku cakp, 1st project yang present pon dah gempak...lagi la aku downnnnn....


Then, baru nak prepareprepare, aku punye coursemate, kemek, nak pinjam lappy aku kejap. kate nye nak configure something...ok la, bagi je la kjp... tapi tunggutunggu, lame la jugak. Then , kebetulan ade aku nye kawan Khairi. So , aku pinjam laptop dia jap. touch up touch up, ok, dah cantik. Then , kemek pon datang antar balek laptop." laptop ko dah kong lah" ..owh ok..Aku pon sambung la charge lappy... aku pon prepare la lagi n lagi...Ok. Bile dah kol 1 petang, aku pon masuk lah dalam BS3. Aku just nak bagi support kat kawan aku Aida... dalam BS tu , just ade aku and k. may laili...  examiners aida n chairperson....ok 1.40 petang...Aida dah abes. Aku punye turn la pulakkkk... time tu , arghhhh, asal ramai sangat masuk ni, budakbudak 2nd year, lecturers , sume masuk.....nebes aku naik mendadak . gilew gilew naik...tapi aku cuba control. steady atul...

Bila chair person cakap, ok, you can start now....aku pon start la present...bla bla bla bla....lepas kene tembaktembak... akhirnye...abes...huh, lega. Aku pon rase lapor..terus pegi cari makanan kat luar BS. Kat luo tu aku rase , aishhh, nape la time Q&A tu aku tak bantai cakap bahasa melayu..tu la ko tul,, cakap g Inggeris.kan dah examiners dah misunderstanding . Tu lah, baek aku cakap BM je time Q & A tu. ..terbelitbelit lidoh speaking. amek kowwww..

Nasib baik makanan minuman disediakan sepanjang hari itu. mewah jugak la. best. Tapi bile aku nak amek nasik, lauk lauk semua dah abes. terus down.aishhh.minum air je lah...then pegi tengok kawan present kat BS lain. petang sikit baru dapat makan. 

Penutupan Symposium FYP 26 June. Semua participant dapat sijil.




Saturday, 23 June 2012

Izzah dah balek..

Assalamualaikum w.b.t


Huhu..balek bilik je rase kosong je..baru je lepas antar izzah balek ..sedih sebenarnye.. tapi dah tak terkeluar dah air mate nih...sebab semalam dah keluar banyak sangat dah..  cakap ngan mak kat phone menangis, duk sorang sorang menangis.. rumet dah balek kang... yang pasti dalam 2 hari air mate asyik keluar je .. dah la banyak..tak tahu lah..sebak. tu je boleh cakap. Ni pic yang sempat di snap mase antar izzah for the last time---->

Still senyum.. behind that smile, i dont know.

Aku dan izzah..mesti rindoo ko~!! lame kot nnti tak jumpe
and ko pon mesti rindooooo aku. =) *perasan*
peace before leave....


Aishah dah izzah...n baby

Pastu dalam kol 12 lebih aku n aishah pon pergi lah ke park kete airport untuk pulang ke UNIMAS terchinntaaa....huahuahua. aku pandang aisyah, aisyah pandang aku.
n lupe nak cakap..thankzz erk izzah coz belanje KFC tadi. 


*Pasni jumpe ko izzah, aku nak dukung baby. hehe. xsabou. 




Untuk ko izzah, jaga diri bahekbahek. * ok menangis*



Thursday, 21 June 2012

Sweet sangat

Inilah baru suwittt.. Ya Allah , sangat cantik ciptaan Mu. =)
Imam imam Muda kite dgn isteri isteri mereka.... waa, sangat woww lah... 
meh tgok pic----->


Imam Muda Hizbur dan isterinya...cantik kan isteri beliau.

Imam Muda Hassan dan isternya..cantik kan..
                                         
                             Imam Muda Asyraf dan isterinya..sweet kan...

                 *Semua pic ni kreadit to uncle Google*

Aku pulak dgn Imam Muda ******** akan datang.    
Amin=))

Tulus mulus je sume wajah wajah Imam Muda n isteri semua....Semuga perkahwinan mereka sampai ke Jannah.....=) 
Saye pon nak suami macam mereka-mereka ini. Waloupun tak seperfect Rasullulah s.a.w, tidak setampan Nabi Yusuf a.s....biarlah bakal suami dapat membimbing saye ke Jannah dan jadi muslimah yang indah akhlak.One day.
kan, kan...=))

Wahai bakal suami saye..cepatcepat cari saye  ok..*boleh lak camtu* hehe


Monday, 18 June 2012

student terpilih..

Tika terbuka hari cahaya yang cerah...
menerangi hatimu mulus terhias di wajah..
kau sambut dengan redha hadirnya hidayah...
nekad pendirian terungkai kalimah....*sambung*(Nur Syahadah)- cepat cepat download kat youtube-


sekali sekale mukaddimah dengan nyanyi nyanyi nasyid sikit kan..ape saloh nye ork...hehe.
nak nyanyi life, sore tak berape nak merdu... taip je lah ork..ok=)


Sekarang aku duk tiliktilik kat cermin muke aku ni.waloupun dah jam 1.13 a.m sekarang, aku masih leka tiliktilik kat cermin..kekadang , ingat jugak citerciter tetttt kalo tilik cermin tengahtengah malm...tapi aku buat dekkkkkk je....tapi kekadang naek seram gop bulu rome aku ni.. dah la sekarang rumet blum balek lagi .. ok. stop cerita ini.  sambung citer  aku pulak, ok... bile ditilik tilik, aku perasan mata aku. =@@= panda eyes bebbbbb..ye lah meme le mace panda.. hari ni TIGA papers aku exam 1 hari kot.. n opcoz aku dikuarantin..ceh , bajet study hard lah tu ork dak atul nih...huahuahua..n aku pon jawab balek,,ho lah kene lah study hard la malam tadi, ok, aku ulang MALAM tadi,..aku study malam tadi kat SIR faculty aku.. actually aku stay kat sane dari kol 11 pagi...tapi bile malam baru sampai seru blajaq betol2, focus betul betul.. biase r... sampai 11 pagi, duk sembangsembang dulu, makanmakan dulu, tengok youtube dulu, WiFi lajuuuuu maaa.. aku study dengan kak wana , courrsemate aku... then dalam beberape jam tu datang Yuhalis.. aku balek dari SIR tu dalam pkul 11.15 malam la.. seram gok balek malam malam.. xdop orang pon ..hoho..ok lah,kire last minit kot study.. *perangai x ubah ubah ekou ye norhidatul akmal mohamed helifah* ...lpas aku perasan mata aku, aku perasan lagi kat muka aku nih..huhu,,arghhhh jerawat..ermm, sedih, down.. ceh, sekali lagi, ekou bajet ekou comel lettew...ok ,down lagi. kene kutuk. waloupon diri sendiri yang kutuk.sob sob sob.


Time final year nie, aku rase bertuah jugak sebab aku student terpilih untuk ambik 3 papers dalam 1 hari...adventure ekou tahu..*bertuah kerrrrr?* hahaha ..rase macam di tatang minyak yang penuh....sampai tertumpah tumpah minyak tuh.. sesiapa yang terbace ni, silalah jeles ... walaopun xde kene mengena ataupun sebaliknye..
Kalo ikot kate jantung aku untuk 3-3 papers tadi:


Paper security: Susah.. nak tunggu abes mase, berape kali aku dok menggira, nak lulus kene betoi brape, nak dapat b kene betol brape , walopon sebelum ni pon aku dah kire.
rase payah kot waloupun nak capai 30/100. aiseyyyyy


Paper Advance: X berape nak senang.. erm ade part yang 8 markah , aku langsung tak tahu.. tapi hentam je. yg lain ade jugak tak ingat , so tulis je ape ape pon, asalkan x tinggal kan kosong. harap dapatlah markah sikit ork kat bhgn itu.


Paper photography: erm..aku jawab 1/2 jam je kottttttt....sebab hentam.. aku rase photography ni dah macam subjek sejarah. masuk tahun berapaekahhhhh? masuk siape pencipta kamera... lah?  n aku bajet dalam 10 markah je betul dari 35. hampeh.down.


So, keseluruhannyan. susah.ok. =(


Ok lahh, aku pon tak berape nak paham ayat yang aku tulis malam nih. rase macam sedikit  cengeng . al maklumlah baru abis 3 papers..dari 8.30 pagi sampai kol 5.30 petang..sejuk gile kot dlm lab tuh.. aku amek 3 paper tu dalam lab tu, bermakne 3 kali jugak lah aku ke toilet. buang air kecik..sampai kadangkadang tu malu kat adik junior...tapi nak wat camne ork...hahahaha...memang la ade time 1/2 jam before next paper...tapi sungguh . sungguh memberi kenangan. ok.


 Ape ape pon, aku  sangat sangat sangat bersyukur, Allah S.W.T memberi aku kesihatan yang baik. memberi kekuatan, memberi daya ingatn yang baik. waloupun tak kukuh mane pon ingatan tu. 
I want to say Alhamdulillah.=) Aku harap result aku pon baik. InsyaAllah.

Eh,lupe nak cakap. patut lah jerawat naek.. aku 1st period kot ari ni. nasib baek xde sakit perot ke, kejang kaki ke time exam tadi. Time exam kot datang period. * period pon ko nak cakap ke atul weh*

Terima kasih Allah S.W.T. =)

Thursday, 7 June 2012

Bulan 6..

Assalamualaikum.. 


dup,dap,dup ,dap.
 Eh,  kejap je kan dah bulan 6,.. bulan penuh cabaran, bulan penuh persediaan, bulan penuh keberkatan, Kan bulan Rejab sekarang...=)
dah nak Ramadan dah kan... and dah nak raye la..aikkk ,apokobonde nye atul weh, raye pulak..okey,okey
* sambil angkat 2-2 belah tangan*


Esok, 9 June, hari sabtu, kol 2 petang, 1st paper untuk final exam aku. Yang pasti , aku sudah bersedia mental dan fizikal untuk menduduki exam tersebut. Semua nota sudah di hafal, chapter by chapter telah di ulang kaji.. cume tunggu nak jawab je.... erkkkkkk, kan best kalo bende yg aku taip ni aku tak tipu.. hoho... dan yang pasti , ayat itu adalah ayat semata mata.. Cume ayat.. *nangis*


Lepas abes exam petang esok, aku akan bertungkus lumus pulak dengan paper symposium FYP aku yang WAJIB di antar pada 11 June ini. Lepas tu, aku pun terus bertungkus lumus pulak untuk menyiapkan final report FYP yang WAJIB di antar 14 June ini jugak.... Blum abes bertungkus lumus, aku kene revise 4 SUBJEK untuk final exam yang bermula balek semula, 18 June
 18 June dengan TIGA paper. Yang pasti aku di kuarantin. dari  jam 8.30 pagi sehingga 6 petang. *mau pengsan* . Then , aku bertungkus lumus pula untuk exam last paper,last paper aku, pada 20 June..


*see, banyak kali aku taip bertungkus lumus*


Dan pada 25 dan 26 June  pula , adalah hari yang paling ditunggu-tunggu..PRESENTATION FYP, symposium FYP. Harap semue berjalan lancar. Amin.

Monday, 4 June 2012

Oh helmet..

Haa.
 Petang tadi aku baru balek beli helmet. Beli yang second hand punye. Second hand pon , abes RM 30 jugak.. campur duit minyak motor RM 2..haa, aku beli helmet ni ngan kawan aku ye... Ady. nasib baek beliou ade kawan yg nak jual. Kalo takde , RM 100 jugak melayang. helmet full head campur ade cermin. ok la RM30 pon. nampak baru lagi. warna merah.


OK. apa kes ko atul weh beli helmet???? Ko nak beli motor ke? ye la ko kan amek intersession....


begini ceritanya.


Pada suatu malam yang hening.. burung burung pon sudah kembali ke sarang masingmasing, sambil bawak cacingcacing untuk anakanak ...OK. itu mukaddimah cerita.hehe


ok la. Malam tu , aku stay kat bilik ila,...eh bukan malam tu... dari petang sampai malam kot aku stay kat bilik dier...kononkonon nak buat FYP... tapi malam tu, tibatiba je...charger lappy aku buat hal...dah tak leh masuk dah power dier...Then, aku call la k.yati, tanye beliou guna tak lappy beliou... Kalou tak guna aku nak pinjam charger beliou. Then, ok, beliou tak guna. So, aku nak pinjam la.... tp aku ingat nak pegi keesokannya... tapi rase rugi la plak sebab malam tu aku xdapat buat ape ape... Al maklum la... FYP dah nak kene antar, final exam dah dekat sangatsangat.. so, aku call lah...seseorang yang buat sewa motor...Actually, petang tu aku dah kuar ngan ila dengan menggunakan motor beliou... hahaha


Callcall, ila yang cakap..


Ila: hello, saye yang tadi sewa...
Sewa moto: owh, saye ingat lagi ,kenapa?
I: Saya nak sewa moto kol 9.30 malam ni dapat tak? kalo boleh nak 1 jam je. emergency case.
Sm: Tapi minimum 2 jam. Ok la, kalo 1 jam , rm 4 la. ok.
I: ok


Then, dalam kol 9.35 tu kiteorang dah dapat moto... terus pegi rumah sewa k.yati... amek charger.. then lepak sekejap la..lepas tu nk balek... tapi blum cukup 1 jam lagi... eh, ade fun fair..benti sekejap lah...tapi sekejap je lah.. aku, park moto dekat area bank islam..tak sampai 10 minit pon ...kiteorang datang balek ... tengok 1 helmet dah tak der.. padahal bukan aku letak helmet kat atas bakul moto...  aku sangkut dekat bawah tempat duduk motor tu... .aku punye seluar track pon kene kebas.. padahal bukan seluar track aku baru beli..seluar track sajesaje aku bawak, sebab ingat balek nanti malas balek bilek aku...nak terus pegi bilik ilah...tapi nasib baek aku bawak charger lappy kak yati...kalo tak.... compem diambil jugak...time tu agak panik la...n aku tahu, pencuri helmet dengan seluar aku sedang tengok kami...ramai kot kat situ...Kiteorang redah je balek tak pakai helmet...ila xpakai helmet, aku pakai..Kenape la ko pencuri tak amek 2-2 helmet..kenapelah amek satu je....hoho..mentangmentang helmet yang 1 tu tak cantik sangat kan....


Then, kiteorang ni glabah la, nak cakap ape kat owner motor ni....agak takut la...walopun owner moto ni baik...tapi biase la....Sampai je kat park bunga raye, aku pon mesej la dh sampai... dalam 5 minit tu, owner moto sampai...


Awakkkkk, aku cakap..
owner tu terus cakap, kenapa, awak jatuh ke...die risou kamiorang ke moto dier..itu aku tak pasti... Tapi mestilah risoukan moto dier kan..=) itu pun tak pasti ke?? lalalala...Then, kamiorang citer la dari m sampai z... aku tak der la citer dari a.... hahaha.. kamiorang cakap la, kamiorang bayar...
then owner yang baik hati tu pon cakap... erm, tak pe la, kalo you nak bayar, saye kesian la...sebab helmet tu dlu dier cakap die beli dalam RM 78... itu dulu la... tapi aku tak pasti la betul ke tidak... tapi aku rase betul sebab helmet yang kene curi tu nampak mewah sikit la...
pastu dier suh je aku beli yang second hand...tak kisah la harge bape...asalkan ade full head dengan ade cermin kat depan....Siap dia cakap , takpelah, kamu balek dulu, setel kan kamu punye FYP dulu... ouchiii...lepas cakap maaf berbagai, kiteorang beransur ansur mahu blah....


Ok. lepas tu, kamiorang pon balek la jalan kaki dari kolej bunga raye ke kolej sakura sambil cerita perasaan masing masing time tu... hewhewhew..


*1st time kot kene rompak macam ni. tapi aku bersyukur , xjadi ape ape kat kiteorang. ni la salah satu dugaan nak buat FYP*



Sunday, 3 June 2012

45 minutes..

Hye .
Assalamualaikum.


Hari ni aku nak citer pasal time kamiorang iaitu, aku, k.yati, k.may laili, k.wawa n ida nak kuar makan mecdiiii... kat aiirport. Kamiorang sewa keta kol 4.30 petang la hari tu... x nak sewa kol 5 , sbb nanti jammm, org balek koje kang...tapi kanng...------->>>


Pastu time kat bulatan depan Unimas ni, tibetibe je kerete tersedut sedut... aku ingat k.wawa ni mainmain..sebab die memang suke mainmain... bayangkanlah kat bulatan...kiterong gune line tengah.. blakang kete kancil kamiorang tu ade lori trailer yg panjang besar gile gedabak...dah la bawak laju... then, kete kancil kamiorang tu terbehenti dengan sendiri... Waaa, agak berdebou la, sebab time tu kire banyak kete jugak la...then kamiorang benti kat tepi bulatan tu...Ok, kalo nak tahu, bulatan dier SANGAT SANGAT BESOUUU... kire boleh buat banglow tauuu dalam bulatan tu...sangat berbeza dengan semenanjung saiz bulatan dier...


Then, call call owner..dier tak angkat,msg pon lambat reply... then owner tu message dier x boleh datang tolong... pandai pandailah...kuang ajaq betoi... kami pon duduk je la tepi jalan tengok kete lalu lalang... dan diorang pon tengok kami sambil siol siol... eh, tu tipu je.. xde orang kesah pon. sedih kan... siap ade polis lalu.. tp hampeh... xbenti pon..huhu.. Then duk duk pk, nak col sape.. last2 ida call dier punye kawan ... Sambilsambil tu kamiorang pon bajet rentis lahhh... seee--->





di tengah tengah bulatan tu...

k.wawa, aku, k.yati, k.may

eyda, aku n k.yati


seee...bahaye kan.. tapi still boleh peace senyum...


Haa, dalam 45 minit jugak la tersadai kat situ...last2 ,kawan ida datang antaq minyak... Terima kasih ye awak yang antaq... erm..
Kol 5.50 baru kiteorang bertolak ke mecdiii...

Tuesday, 29 May 2012

My strength

Hye, everyone , ermm or no one=)
 it's okay . I just want to share some feeling tonight.. eh, opps, not tonight, but tomorning, aishhh, tomorning???? adaker??? ok. 2.54 a.m.
Today , i would like to write in English ..baru feeling bebbb..(eh, ang kate nk tulis, english??)


I feel empty ,for sure.


n, for sure, i need Him. Allah s.w.t.
Just Him.
For strength. of course.
for everything.n everytime.
Allahuakbar~ Ya Rahman,Ya Rahim.


p/s-->ok,  i want to apologize everyone. Maafi saya if there any something wrong on me. nothing perfect right? ok, i'm one of them. 
=))))

Friday, 25 May 2012

Thanks sahabat

Sedang focus wat discussion dalam lab, phone bergetargetar minta di angkat.jap jap, focus ker?? hehe.. ok,then, tengoktengok screen phone, aqilah a.k.a bff upenye..ok, happy lah beliou call.lame kot tak call beliou. waloupun beliou sibuk dengan master beliou, beliou ingt aku jugak.. macammacam duk bercerita, tapi dalam 7 ,8 minute gitu.. then, in our conversation, she said, she always pray for me..
ouchii terharu.
terima kasih sahabat.:)


I'm also pray the best for you . 
waloupun duludulu, kite selalu gaduhgaduh, pukulpukul, sampai mak saye call awak, cakap jangan buli saye  ..then,akhirnye skarang kite dah jadi best friend kan. walaupon, tak jumpe harihari, tak contact harihari, kite stay bff ok. =)




ni la Aqilah. ni time dier datang Unimas melawat aku. hehe

Thanks you friend for being with me always. luv yar~!!:)




Monday, 21 May 2012

bulan REJAB=)

‎*SELAMAT DATANG BULAN REJAB~ :)


FADILAT BULAN REJAB


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya).”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Sirotolmustaqim.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda,
“Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.”


Rasulullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur).”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat.”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa pada awal Rejab,pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti”


Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus”


Rasullullah s.a.w. bersabda,
“Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah.”

Sunday, 20 May 2012

Ayah

Aku rinduuuu ayah. Sangat-sangat rindu.


 dah hampir 5 tahun lebih ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga. pergi menghadap Illahi. Tapi, aku masih rase macam baru semalam berlaku. setiap detik masih aku ingat lagi. Malam tadi memang rase syahdu n sebak sangat bile dengar lagu dari kumpulan Aeman ni. sebak sampai tak terkawal airair mate n air hidung. 



Kadangkadang, aku rasa jeles  bile aku dengar kawankawan aku dapat call dari ayah. cakap dengan ayah beliou.Sangat sangat sedih rase. kadangkadang aku selalu sebut ayah, ayah, ayah.supaye aku tak merase kehilangannya. time aku tulis ni, memang air mate dah keluar. huhu.

 Aku rase banyak yang aku tak sempat buat untuk ayah . Aku belum puas untuk peluk ayah, cium ayah, pegang tangan ayah, salam ayah,tengok ayah. Belum puas lagi. mase sekolah menengah dulu, kalo aku malas naek basikal ataupun rase mcam lewat,, aku akan pegi skolah dengan ayah. Sebelum turun ,aku cium tangan ayah dan ayah cium pipi aku. pastu aku turun kete n mesti aku tunggu sampai kete ayah tak lagi kelihatan. then, baru aku masuk pagar sekolah. 

Mase aku ade kem motivasi kat sekolah dulu, kalu dah abes kem, aku keluar dari pagar sekolah, aku tengok ayah dah tunggu kat depan. ayah orang first yang sampai dari orang laen.sangat suke.Then, Aku ingat lagi, mase aku matrix nogeri 9 dulu, aku balek naek bas matrix. Sampai kat terengganu dalam pukul 5 pagi camtu. aku baru bangun dari tertidur, aku tengok ramai mak ayah dah tunggu anakanak nye. aku pon cari kelibat ayah aku. tapi baru aku sedar, ayah dah tak der time tu. Aku pun call lah mak aku , cakap dah sampai. mak aku mntak pok sedare aku amek. Lastlast, aku orang terakhir yang balek. Time tu ,sangat terase kehilangan ayah.

Walaupon ayah aku muke garang, aku sayang ayah.Waloupon ayah buncit, aku sayang ayah.Walaupon ayah tak hensem , aku sayang ayah. Walaupon ayah marah aku, aku sayang ayah.Sebab , die hero aku. Ayah aku. Ayah aku hanye die. ramai cakap muke ayah aku garang tapi sebenarnye langsung tak garang. dulu malamalam , kalou aku rase nak pegi toilet dalam 2,3 pagi, aku mesti kejut ayah. ayah mesti bangun teman aku waloupun mengantuk. tunggu aku kat atas tangga rumah.waloupun aku lame dlm toilet mesti ayah stay tunggu tersengok senggok. lepas ayah dah tak der, aku cakap kat mak, "mak, kalou atul nok pegi toilet malammalam , mak teman macam ayah teman eh". 

Banyak citer pasal ayah aku nak tulis sebenarnye. Sampai ,kalo aku nak kawen nanti, aku nak cari lelaki macam ayah.kalo boleh, sejibik. Ayah lah lelaki terbaik dalam hidup aku. Aku rindu ayah.Aku sayang ayah.
Untuk sapesape yang masih mempunyai ayah, sayangilah ayah, peluklah ayah,ciumlah ayah,peganglah tangan ayah n telefonlah ayah yang menunggu kabar dari anakanaknye diperantauan.Ayah tiada gantinya.

Ayah. Atul love ayah.
Atul doakan ayah, semoga tenang disana.Al-fatihah untuk ayah. 
Ayah sentiasa dalam hati aku.

Saturday, 12 May 2012

wahai impian

Sekarang baru pukul 1.38 a.m. baru lagi. ilek lu.nak hupdate blog jap meskipon xdop orang bace pon..hahha...tapi tu lah, ni kire sajesaje nak menulis...nak menulis nota lecture boring, nak menulis sajak, fail...hoho


Okey.pagi yang indah nian ni, aku nak tulis pasal cita-cita. Kira impian lah. Dulu dulu, aku mesti pasang impian macam ni, lepas belajar tinggitinggi , nak keje, pastu beli rumah, pastu beli kete,  pastu bla,, bla,,,bla,, blaa,,,, then nikah. ape yang aku plan mesti nikah last. Aku rase pon sekarang ramai jugak yg still berimpian macam aku ni kan..Orang cakap nak keje dulu lepas belajar sebab nak balas jasa mak ayah. Ye ,tu memang betul. Sangat bagus .tapi boleh je lepas kawen pon balas jasa mereka. Maknenye selagi hayat dikandung badan. Time belajar pon kite balas jasa mereka. belajar le sungguhsungguh. Kegembiraan mak ayah tak ternilai ekou tahu..mak ayah bukan nye berharap sangat pada wang ringgit sebenarnye. Kasih sayang anakanak sangat penting baiii...ye kasih sayang. 


ok. berbalik kepade impian. hehe..erm.Tapi sekarang ,aku dah  nak tukar yang last tu ke depan . Paling depan. boleh tak? eh, bukan paling depan. second depan la. sebab aku tengah belajar lagi ni...final year, insyaAllah..  tapi xde problem pon kalo tengah belajar kawen..bagus ape...hehe.. ok ok, maknenye lepas belajar, nikah, pastu  keje,pastu beli rumah n beli kereta. hahah.. ataupon in the same time kawen and keje.  mesti  ade segelintir manusiamanusia akan kate aku gatal nak nikah kan...tapi its okey, no prob lah..Bagus ape nikah awal... lolll engkou ni Atul cakap macam dah nikah... bagus apenye , engkou nak duduk bawah jambatan ke atul weh...haaa, ayat ni dh bese dah di dengar. tapi impian baru aku ni tak pernah luntur *semangat patriotik kot*


Alah, rezeki tu insyaAllah ade...xpayah risou ...Allah dah janji, lepas nikah, murah rezeki...dan itu memang janji Allah. Sebab ape?? ok , kawen kan satu ibadat. kawen ni sunnah Rasullulah s.a.w. So kahwin ni dapat pahala tau. Tapi biarlah kita kawen kerana Allah s.w.t.. bukan nye nafsu semata mata.  Murah rezeki tu bukan nye bermaksud dari segi wang ringgit sahaje, tapi dari banyak segi okey...Terlampau banyak, cume kita sebagai manusia je tidak tahu nikmatnye.... =)). Allah s.w.t Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.
Opcoz, bile nikah ,hidup jadi lebih tenang kan, lebih menjage pandangan kan, ...ni dari pengalaman kawankawan aku yg dah berkahwin la..n itu memang betul. ye ,betul.


Tapi, ni impian aku je lah. tak tau tercapai ke tak nye.. mane taknye, mane tahu kan ajal menjemput dulu ke, ape ke...kan.. dah  la calon pon harem tak dop lagi .. berangan je lebih...tapi its okey.. aku tak nak couple di luar nikah. Biarlah couple dalam nikah..Lebih manis kan. Aku tahu bakal tulang rusuk aku sedang mempersiapkan diri sebelum kami bertemu. *chewah*  kalo sempat la...kan. Kalo tak pon, kita jumpe di syurga.=)


Ok, aku berdoa semoga dipertemukan dengan tulang rusuk aku yang boleh memimpin dan membawa ke Jannah.Amin.


ok. senyum.I love myself.